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In alle eenvoud…

Deze aflevering bestaat uit vraagstukjes voor minder ervaren spelers.
Twijfel je over je mate van ervaring? Die kun je meten met deze Training!

Vraag 1
West		Noord	Oost		Zuid		Jouw zuidhand
		1		pas		pas		 8 7 6 5
1		2		pas		??		 8 7 6 5
 9 8 7
 10 9

	Wat bied je met deze zuidhand in je tweede biedbeurt?
a. pas
b. 2
[bookmark: _GoBack]

Vraag 2
West		Noord	Oost		Zuid		Jouw zuidhand
			1SA		pas		2*		 H V B 3 2
	pas		2*		pas		??		 5 4
 A B 4 3
 9 8
Met je 2-bod beloof je minstens een 5-kaart schoppen (Jacoby Transfer), waarop partner noord verplicht 2 biedt. 

Wat bied je met deze zuidhand in je tweede beurt?
a. pas		c. 3			e. 4
b. 2SA		d. 3SA		f. 3



Vraag 3	Spel I			Spel II			Spel III
	 2				 3 2				 3 2
	 9 8 7 6			 9 8 7 6			 9 8 7 6		
		 5 4 3 2			 4 3 2			 4 3 2
 5 4 3 2			 5 4 3 2			 5 4 3 2

 A 6 5 4			 A 6 5 4			 6 5 4
 A H V B 10		 A H V B 10		 A H V B 10
 A H				 A H				 A H
 A H				 A H				 A H 6

Helaas zie je partners kaarten pas na de uitkomst van je linkertegenstander. Maar bij deze vraag gun ik je inzicht in partners handen.
Welke drie contracten zou je met deze drie spellen het liefst spelen?


Vraag 4	Figuur I			Figuur II			Figuur III
		 A V x			 A x x			 A x x

		 x x x			 V x x			 V B 10

Met voldoende entrees in beide handen speel ik een kleine  naar V:
a. in figuur 1, 2, en 3.
b. alleen in figuur 1 en 2.
c. alleen in figuur 1 en 3.
d. alleen in figuur 2 en 3.
e. alleen in figuur 1. 


Vraag 5		Spel I			Spel II
			 A 2				 A 2
			 3 2				 H 4
			 V B 5			 V B 5 
			 A 10 9 8 7 6		 A 10 9 8 7 6

 H 3				 H 3
 H 4				 3 2
 A 10 9 8 7 6 		 A 10 9 8 7 6
 V B	 5			 V B 5

Tegen jouw 3SA-contract komt west uit met V. 
Welke twee speelplannen zijn de jouwe?
a. In spel I én II win ik de uitkomst met A; speel V voor en snijd op H.
b. In spel 1 én II win ik de uitkomst met H; speel V voor en snijd op H.
c. In spel I win ik de uitkomst met A en snijd ik over oost op H; in spel II win ik de uitkomst met H en snijd ik over west op H.
d. In spel I win ik de uitkomst met H en snijd ik over west op H; in spel II win ik de uitkomst met A en snijd ik over oost op H.
e. Geen idee welke heer goed zit; de juiste aanpak is een kwestie van geluk.

Mijn antwoorden

Antwoord 1
West		Noord	Oost		Zuid		Jouw zuidhand
		1		pas		pas		 8 7 6 5
1		2		pas		??		 8 7 6 5
 9 8 7
 10 9
	Wat bied je met deze zuidhand in je tweede biedbeurt?
a. pas	= 0 punten			b. 2		= 1 punt

Dat je zeer weinig tot geen kracht hebt, vertelde je met je eerste pas (0-5 punten). Noord heeft kennelijk voldoende kracht voor het bieden van zijn tweede kleur en wil dat jij kiest. De kans dat partner noord méér ruiten heeft dan klaveren, is zeer groot. Met het 2-rebid belooft noord in ieder geval minstens een 5-kaart ruiten, want met twee vierkaarten opent hij waarschijnlijk met zijn laagste 
4-kaart. Ook met evenveel kaarten in klaveren en ruiten bij partner speel je het liefst een ruitencontract. Met 2 spreek je je voorkeur uit. Je (gebrek aan) kracht blijft onveranderd.


Antwoord 2
West		Noord	Oost		Zuid		Jouw zuidhand
			1SA		pas		2*		 H V B 3 2
	pas		2*		pas		??		 5 4
 A B 4 3
 9 8
Met je 2-bod beloof je minstens een 5-kaart schoppen (Jacoby Transfer), waarop partner noord verplicht 2 biedt. 

Wat biedt je met deze zuidhand in je tweede beurt?
a. pas		c. 3			e. 4
b. 2SA		d. 3SA		f. 3

Alleen antwoord d is goed voor 1 punt. 

	We lopen even langs alle antwoorden.
a. pas: Daarvoor is je hand te sterk. Zelfs met minimale openingskracht bij partner noord (15 punten) wil je een manchecontract!
b. 2SA: Ook voor dit bod ben je te sterk: daarmee beloof je 8-9 punten met precies een 5-kaart . Met 15 punten zal noord met een 2-kaart schoppen mee passen, en anders 3 bieden. Je loopt dus onnodig het risico dat 2SA het eindcontract wordt.
c. Om twee redenen verkeerd: je belooft minstens een 6-kaart schoppen met 8-9 punten. Noord mag daarop met 15 punten passen…
d. 10-14 punten met precies een 5-kaart schoppen. Partner noord kan veilig passen met een 2-kaart schoppen. Met méér schoppen biedt hij 4.
e. Kan verkeerd gaan als noord een 2-kaart schoppen meebrengt.
f. Het goede contract (3SA of 4) zal wel worden geboden, maar 3 geeft onnodig informatie aan de toekomstige tegenspelers. 

Antwoord 3	Spel I			Spel II			Spel III
	 2				 3 2				 3 2
	 9 8 7 6			 9 8 7 6			 9 8 7 6		
		 5 4 3 2			 4 3 2			 4 3 2
 5 4 3 2			 5 4 3 2			 5 4 3 2

 A 6 5 4			 A 6 5 4			 6 5 4
 A H V B 10		 A H V B 10		 A H V B 10
 A H				 A H				 A H
 A H				 A H				 A H 6

Helaas zie je partners kaarten pas na de uitkomst van je linkertegenstander. Maar bij deze vraag gun ik je inzicht in partners handen.
Welke drie contracten zou je met deze drie spellen het liefst spelen?

· Spel I: 7 = 1 punt. Je trekt pas troef nadat je drie kleine schoppen in dummy hebt getroefd.
· Spel II: 6 = 1 punt. Voordat je troef trekt, moet je OW een schoppenslag gunnen: A, kleine schoppen na. Pas daarna kun je zuids twee laatste kleine schoppen in dummy troeven.
· Spel III: 4 = 1 punt. Er dreigen drie schoppenverliezers en één verliezer in klaveren. Door meteen schoppen te spelen, kun je na de eerste twee weggevers zuids 3e schoppen in dummy troeven!


Antwoord 4	Figuur I			Figuur II			Figuur III
		 A V x			 A x x			 A x x

		 x x x			 V x x			 V B 10

Met voldoende entrees in beide handen speel ik een kleine  naar V:
a. in figuur 1, 2, en 3		= 2 punten
b. alleen in figuur 1 en 2	= 3 punten
c. alleen in figuur 1 en 3	= 1 punt
d. alleen in figuur 2 en 3	= 1 punt
e. alleen in figuur 1		= 0 punten

· Figuur I: V kan alleen een slag maken als west H heeft en je vanuit zuid een kleine klaver naar V speelt. Omdat je het in figuur I en II goed doet: toch nog 2 punten.
· Figuur II: Deze V kan alleen een slag maken met H bij oost én je vanuit noord een klein klavertje naar V speelt.
· Figuur III: Nu speel je V voor. Je maakt drie klaverslagen als H bij west bivakkeert. Wie in dit figuur een kleine klaver naar V speelt, verliest gegarandeerd een klaverslag - waar de zwarte heer ook zit.  




Antwoord 5	Spel I			Spel II
			 A 2				 A 2
			 3 2				 H 4
			 V B 5			 V B 5 
			 A 10 9 8 7 6		 A 10 9 8 7 6

 H 3				 H 3
 H 4				 3 2
 A 10 9 8 7 6 		 A 10 9 8 7 6
 V B	 5			 V B 5

Tegen jouw 3SA-contract komt west uit met V. 
Welke twee speelplannen zijn de jouwe?
a. In spel I én II win ik de uitkomst met A; speel V voor en snijd op H.
b. In spel 1 én II win ik de uitkomst met H; speel V voor en snijd op H.
c. In spel I win ik de uitkomst met A en snijd ik over oost op H; in spel II win ik de uitkomst met H en snijd ik over west op H.
d. In spel I win ik de uitkomst met H en snijd ik over west op H; in spel II win ik de uitkomst met A en snijd ik over oost op H.
e. Geen idee welke heer goed zit; de juiste aanpak is een kwestie van geluk.

Je telt in beide spellen slechts vier vaste slagen: AH, A en A.
Zowel de klaveren als de ruiten kunnen vijf extra slagen opleveren. Vooral als je keuze hebt, kan het uitermate gunstig zijn om naar je tegenspelers te kijken. Soms wil je een bepaalde speler absoluut niet aan slag hebben… In dit spel is dat zéker als je Hx ziet. Heel vervelend als de tegenstander die daarvoor zit harten voorspeelt. En prettig als harten wordt voorgespeeld met H in de achterhand! Dan is H immers een zekere slag, en na een mislukte snit de noodzakelijke 9e slag!

Louter om die reden ga je in spel I af op de ruiten (je snijdt over oost op H). West mag aan slag komen en nog fijner als west dan harten speelt, want dan is H je negende slag.

In spel II wil je west juist NIET aan slag hebben, dus snijd je in dat spel over west op H.

Met deze wijsheden valt antwoord e af. 
Omdat we in spel I moeten afgaan op de ruiten en in spel II op de klaveren mag je voor antwoord a en b 1 punt tellen. 
Antwoord c is goed voor de volle 2 punten en antwoord d voor de nul.


Je puntentotaal
0 – 5			inderdaad nog niet geheel ervaren
6 – 7			vrij ervaren
8 – 9			zeer ervaren
  10			maestro


	[image: ]
Ontvangen vragen van lezers over alles wat je als ‘gewone’ speler aan de ‘gewone’ bridgetafel wil weten.

Vragen van ‘gewone’ wedstrijdleiders over arbitrages aan de ‘gewone’ bridgetafels, publiceren we met ons antwoord in de maandelijks verschijnende ‘Arbitrair’.

Vragen met ons antwoord en mededelingen die van belang zijn voor bridgeclubs, nemen we op in de Nieuwsbrief aan de clubs die zich opgaven voor de bridgeCLUBservice.




Steun in mijn openingskleur of cue?
	Ik heb een vraag over een cuebid van mijn partner.

(ik)				(partner)	
West		Noord	Oost		Zuid
1*		pas		1		2
pas		pas		3

Ik leg partners 3-bod uit als steun in klaveren, want ik vind dat een cuebid niet in mijn openingskleur mag zijn. Ik nam aan een 4/5-kaart.  

Partner bedoelde: Heb je een -stop voor 3SA?

Hoe zie jij dit?



Rob:
Je stelt een belangrijke en terechte vraag, maar… aan de verkeerde persoon. 
Je zult allereerst met je partner moeten afstemmen wat oosts 3-bod belooft in deze biedserie. 

Dat zal vooral moeten afhangen van de betekenis van zuids 2-volgbod. 
· Belooft dat klaverlengte, dan is de 3-biedende partner echt niet uit op een klavercontract! 
· Zegt dat niets over de klaveren, dus waarschijnlijk ‘alleen maar’ kracht, dan is het niet gek om met 3 minstens een 5-kaart klaveren te beloven.







Met hoge 5-kaart 1SA openen of 1/?
	Ik heb een dilemma waar ik maar niet uitkom.
15-17 pnt., 5-3-3-2-verdeling met 5 kaart hoog.

De één zegt ‘open 1SA’, de ander ‘open 1 in de kleur van die 5-kaart’. 
Maar dan heb je geen rebid.



Rob:
Aanvankelijk zat Berry Westra ook in de school van liever 1/ dan 1SA met 15-17 punten en een hoge 5-kaart.

Hij ging uiteindelijk overstag vanwege het probleem:	

Openaar: 1, partner biedt 1.

Wat is dan je tweede bod met 15-17 punten, zonder tweede kleur? 
2SA belooft 18-19 punten… Dit probleem heb je niet met de hoge 
5-kaart in de SA-opening.

Voor de goede orde: al vóór het 5-kaart-hoog tijdperk sluit de 
1SA-opening een lage 6-kaart niet uit…

Ciska: Velen openen met een goede 5-kaart  en 16-17 punten liever 1.

Wijziging nog mogelijk?
	We hadden laatst de volgende situatie. 

Het bieden, met passende tegenstanders:

Partner	Ik
1		3 (Bergen, belooft 4-kaart harten mee met 10-11 punten)
pas

Ook de laatste man past. 
Voor de uitkomst wordt door alle vier al lachend vastgesteld dat 3 als te spelen contract nooit de bedoeling kan zijn, maar we hebben het laten staan. 

Was dit via artikel 25 te wijzigen geweest?



Rob:
Ik heb in ieder geval twee goede berichten en waarschijnlijk één slecht bericht.

Het 1e goede bericht
Het station van het artikel (25) dat correctie kan toestaan is nog niet gepasseerd!

Jij komt na de pas van je partner niet meer aan de beurt en artikel 25A5 meldt:
	[bookmark: Als_het_bieden]Als het bieden eindigt voordat zijn partner aan de beurt is om te bieden, mag na het einde van de biedperiode de bieding van de speler niet meer worden gewijzigd



De biedperiode eindigt op het moment dat de uitkomstkaart wordt opengelegd. Dus geldt nog steeds artikel 25.

		Het 2e goede bericht
Je zou sterk kunnen vermoeden dat je partner werd ‘gewekt’ door de lachbuien van zijn tafelgenoten. Maar ook dan staat de deur naar correctie nog steeds helemaal open. 
Artikel 25A3:
	Een speler mag een niet-bedoelde bieding vervangen, ongeacht hoe hij zich bewust werd van zijn fout, zolang maar aan de voorwaarden beschreven in A1 hierboven voldaan is.



Het slechte bericht kán zijn…
… dat de pas op 3 niet mag worden gecorrigeerd als je partner op het moment van bieden ook echt bewust wilde passen.
Als je partner jouw 3-bod niet alerteerde, is daarmee dit vonnis geveld. 

Gaf hij wel de correcte uitleg, en een verklaring voor zijn pas die elke twijfel van de WL wegneemt, dan mag hij zijn 3-bod wel degelijk corrigeren. Uiteraard past daarbij een dankwoord aan de lachende tegenstanders, want dankzij hen kwam hij op tijd achter zijn fout.

Voor de volledigheid:
Er zijn wedstrijdleiders die een dergelijke vergissing zien als een vorm van concentratieverlies. En artikel 25A2 staat de wijziging niet toe als daar sprake van zou zijn. 

Dat betekent dat deze groep wedstrijdleiders uitsluitend een misgreep of klikfout toestaat. Als het bedoelde biedkaartje niet grenst aan de gedane bieding heeft die speler pech. 

Ik hanteer die grens ruimer. Niet in de laatste plaats omdat ik al een paar keer meemaakte dat een speler (op StepBridge) paste met daarbij een uitleg die duidde op een openingsbod dat ver van het paskaartje lag. Voor mij is dat een overduidelijk bewijs van een onbedoelde bieding. Wat tegelijk bewijst dat het beoordelen van ‘concentratieverlies’ niet echt meetbaar is. 

Siger:
De spelregels geven duidelijk aan dat herstel alleen mogelijk is als er sprake is van een mechanische fout, een vergrijping. In dit geval zit het paskaartje niet echt naast het 3-kaartje. 

Dit geval is vergelijkbaar met 1 – 4 (splinter) – pas … oeps. 
De 1-openaar was in gedachten aan het afwegen of hij slem zou onderzoeken of niet. Na goed nadenken besluit hij om geen slem te onderzoeken en … past. In een belangrijk toernooi (WK of EK) werd wijziging niet toegestaan. Op enig moment had de speler “pas” in gedachten gehad. Het is mij helder dat deze speler nooit heeft bedoeld om 4 te spelen. Persoonlijk zou ik herstel toestaan omdat 4 als eindcontract nooit in gedachten is geweest van de openaar. Op hoog competitieniveau wordt een dergelijk herstel niet toegestaan.
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